Ο διάσημος σεφ Alexandre Couillon, ιδρυτής του La Marine Restaurant, βραβεύτηκε με 2 αστέρια Michelin και Chef of the Year σύμφωνα με την Gault & Millau France. Γνωστός για τη γαλλική έκδοση του Chef’s Table, διάλεξε τον Moya Matcha για τις συνταγές που ετοίμασαν σε συνεργασία με την MoiChef. Είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι που ο Alexandre εκτίμησε το Moya Matcha για την βιολογική του ποιότητα και γεύση. Στη μοναδική του συνταγή, η γεύση matcha umami ενισχύεται με αναζωογονητικό σιρόπι εσπεριδοειδών και ευκάλυπτου.
Matcha cake by French chef Alexandre Couillon
4 μερίδες
Χρόνος: 30 λεπτά προετοιμασία + 1ώρα 10 λεπτά μαγείρεμα
Υλικά για κέικ matcha με σιρόπι εσπεριδοειδών και ευκάλυπτου:
- 50 g βούτυρο
- 12,5 g γάλα
- 25 g μέλι
- 37,5 g κρέμα
- 1 μεγάλο αυγό
- 60 g ζάχαρη άχνη
- 5 g μαγιά
- πρέζα αλάτι
- 75 g αλεύρι
- 7,5 g Moya Matcha Daily
- 0,5 cl νερό για το σιρόπι
- Φύλλα ευκάλυπτου
- 1 πορτοκάλι
- Ωμά εσπεριδοειδή : πορτοκάλια, κλημεντίνες, γκρειπφρουτ
- Ψημένα εσπεριδοειδή: κουμ κουατ, μανταρίνια, λεμόνια
Συνταγή για κέικ matcha με σιρόπι εσπεριδοειδών και ευκάλυπτου.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 ° C. Λιώστε το βούτυρο σε ένα πιάτο – αφαιρέστε το από το ψυγείο 2 ώρες πριν ετοιμάσετε το κέικ ή θερμάνετε ελαφρά σε ένα μάτι κουζίνας. Προσθέστε μέλι, αυγά, γάλα και κρέμα γάλακτος στο λιωμένο βούτυρο, ανακατεύοντας συνεχώς. Σε ξεχωριστό πιάτο ανακατέψτε τα ξηρά υλικά: ζάχαρη άχνη, μαγιά, αλάτι, αλεύρι και matcha. Ανακατέψτε ξανά και προσθέστε τα αργά στα υγρά συστατικά, αναμειγνύοντας μέχρι να συνδυαστούν σε μια ομαλή μάζα. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα ταψί που έχετε αλείψει με βούτυρο και αλεύρι. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά χωρίς να καφετίσει πολύ.
Εσπεριδοειδή:
- Στάδιο δεύτερο. Πολτός από πορτοκάλια και μαγειρεμένα εσπεριδοειδή. Κάντε μικρές τρύπες στο πορτοκάλι. Αυτό θα επιταχύνει τη λεύκανση αργότερα.
- Ανάλογα με τα επιλεγμένα φρούτα, κόψτε το μεγαλύτερο (π.χ. λεμόνι) σε λεπτές φέτες και μικροσκοπικά κομμάτια. Κόψτε στα μισά μικρότερα φρούτα, όπως κουμκουάτ.
- Βάλτε τα ψιλοκομμένα εσπεριδοειδή σε ένα τηγάνι με κρύο νερό για λεύκανση. Αφήστε το νερό να βράσει και μετά στεγνώστε τα φρούτα. Επαναλάβετε αυτό το σημείο από την αρχή έως το τέλος τουλάχιστον δύο φορές.
- Στη συνέχεια, κόψτε τα πορτοκάλια σε τέταρτα και αφήστε τα υπόλοιπα ωμά εσπεριδοειδή.
- Φτιάξτε σιρόπι θερμαίνοντας νερό και ζάχαρη σε ένα τηγάνι. Προσθέστε τέταρτα από πορτοκάλι, φέτες λεμονιού και κομμάτια άλλων φρούτων. Μαγειρέψτε τα στο σιρόπι για περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια, διαχωρίστε το σιρόπι από τους καρπούς.
- Ανακατέψτε τα τέταρτα από πορτοκάλι σε έναν μπλέντερ, στη συνέχεια περάστε τα μέσα από ένα σουρωτήρι για να πάρετε έναν ωραίο πολτό, τον οποίο θα χρησιμοποιήσετε για διακόσμιση.
- Τοποθετήστε το φύλλο ευκαλύπτου στο έτοιμο σιρόπι και μαγειρέψτε για 30 λεπτά. Αφήστε το τελικό σιρόπι ευκαλύπτου στην άκρη.
- Ξεφλουδίστε τα ακατέργαστα εσπεριδοειδή για να πάρετε μια καθαρή σάρκα χωρίς το λευκό.
Διακόσμιση:
Τοποθετήστε τα μαγειρεμένα και ωμά εσπεριδοειδή στο κάτω μέρος. Ρίξτε το σιρόπι ευκαλύπτου πάνω από τα φρούτα. Κόψτε το κέικ σε κομμάτια, τοποθετήστε τα φρούτα και προσθέστε πολτό πορτοκαλιού.
Photo: Anne-Claire Héraud