ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ ΜΑΤΣΑ

Οι ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού Matcha οφείλονται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα δύο πολυφαινολών, της L-Θεανίνης και της Κατεχίνης EGCG. Διαβάστε παρακάτω πώς αυτές οι ουσίες επηρεάζουν το σώμα μας.

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗ L-ΘΕΑΝΙΝΗ

 

Χαλάρωση και αύξηση της διάθεσης

Η L-Θεανίνη είναι ένα αμινοξύ που μπορεί να βρεθεί στο τσάι και στα μανιτάρια. Τα αμινοξέα είναι χημικές ουσίες που αποτελούν τα δομικά στοιχεία του ανθρώπινου σώματος δεδομένου ότι δημιουργούν πρωτεΐνες ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ινσουλίνης, αδρεναλίνης και νευροδιαβιβαστών. Υποστηρίζουν επίσης την κυτταρική αναγέννηση και βοηθούν στην αύξηση της μυϊκής μάζας. Όπως έδειξαν πολλές αμερικανικές και αυστραλιανές μελέτες, η L-Θεανίνη σε συνδυασμό με την καφεΐνη – και οι δύο περιέχονται στο matcha – επηρεάζει θετικά τις γνωστικές λειτουργίες, τη συγκέντρωση και τη διάθεση (1) (2). Η L-θεανίνη καταπραΰνει εν μέρει τη διεγερτική δράση της καφεΐνης και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Ως αποτέλεσμα, και αυτό που απέδειξαν οι μελέτες του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ (3), πίνοντας ένα φλιτζάνι matcha μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ενεργοί, αλλά και λιγότερο νευρικοί.

Αποτελεσματική μάθηση και βελτίωση της μνήμης

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition δείχνει πώς το τσάι Matcha βελτιώνει την συγκέντρωση και βοηθάει τον άνθρωπο να επικεντρωθεί σε μια εργασία. Άτομα που είχαν καταναλώσει 2 ή 3 φλιτζάνια πράσινο τσάι σε διάστημα 1,5 ώρας, είχαν καλύτερα αποτελέσματα στην μαθησιακή πρακτική από ότι τα άτομα που έλαβαν ποτό με εικονικό φάρμακο (4). Χάρη στο διεγερτικό του αποτέλεσμα, το πράσινο τσάι ενισχύει τη δημιουργική σκέψη (5).

Η L-Θεανίνη επηρεάζει θετικά τη μνήμη, ειδικά τη λειτουργική. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, μετά από κατανάλωση πράσινου τσαγιού, έλυσαν πρώτα ορισμένες ασκήσεις που είχαν σχεδιαστεί ειδικά για τον λόγο αυτό. Στη συνέχεια, ο καθηγητής Stefan Borgwart στην Ψυχιατρική Κλινική, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης, χρησιμοποίησε τη μαγνητική τομογραφία για να ελέγξει την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων. Παρατήρησε ότι υπήρχε μια διαμόρφωση της συνδεσιμότητας μεταξύ του δεξιού ανώτερου βρεγματικού λοβού και του μεσαίου μετωπικού εγκεφαλικού έλικα. Η επίδραση του πράσινου τσαγιού προκάλεσε μια αύξηση στην βρεγματο-μετωπιαία συνδεσιμότητα που μεταφράστηκε σε βελτίωση της απόδοσης εργασιών (6). Επομένως, θεωρείται ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μπορεί να είναι ευεργετικό για τη θεραπεία διαταραχών όπως η άνοια.

Συγκέντρωση και μειωμένος χρόνος απόκρισης

Δύο συστατικά – η καφεΐνη και η L-Θεανίνη – και τα δύο βρίσκονται στο τσάι Matcha σε ιδανικές αναλογίες, επηρεάζουν θετικά τη γνωστική μας απόδοση. Το 2017, Ολλανδοί ερευνητές αξιολόγησαν πώς η κατανάλωση matcha και προϊόντων που περιέχουν matcha, επηρεάζει τις γνωστικές μας λειτουργίες. Κάθε συμμετέχων έπρεπε να καταναλώσει ένα από τα τέσσερα προϊόντα δοκιμής: τσάι matcha, μπάρα τσαγιού matcha (4 g matcha σκόνη τσαγιού ανα προιον), placebo τσάι (δηλ. χωρίς να περιέχει ποσότητα matcha) ή placebo μπάρα. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν ένα σύνολο γνωστικών δοκιμασιών για να αξιολογήσουν την προσοχή τους, τις δυνατότητες επεξεργασίας δεδομένων, τη μνήμη εργασίας και την επεισοδιακή μνήμη, με την οποία εννοούμε τη μοναδική ανάκληση ενός συγκεκριμένου συμβάντος από ένα άτομο. Τα ευρήματα της έρευνας αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση τσαγιού Matcha βελτίωσε τις βασικές ικανότητες προσοχής και την ψυχοκινητική ταχύτητα ως απάντηση στα ερεθίσματα (7).

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΧΙΝΕΣ EGCG

 

Οι κατεχίνες ανήκουν στην ομάδα των πολυφαινολών. Υπάρχουν σε πολλά διαιτητικά προϊόντα: φυτά, φρούτα (π.χ. μήλα, βατόμουρα, φραγκοστάφυλα, σπόροι σταφυλιών, ακτινίδια, φράουλες), κόκκινο κρασί, μπύρα, λικέρ κακάο, σοκολάτα, κακάο, απλό πράσινο τσάι. αλλά το τσάι Μatcha είναι η πλουσιότερη πηγή τους. Οι κατεχίνες καταπολεμούν τα βακτήρια, τους μύκητες και τους ιούς. Επομένως, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αφαιρούν επίσης βαρέα μέταλλα από το σώμα και επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης. Οι κατεχίνες τσαγιού και οι πολυφαινόλες είναι αποτελεσματικοί καθαριστές αντιδραστικών ειδών οξυγόνου. Τα ευρήματα των πιο πρόσφατων μελετών δείχνουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού σε τακτική βάση και της καθυστέρησης της ανάπτυξης του όγκου.

Ορισμένοι Αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο συνέκριναν τη συγκέντρωση του EGCG σε μια έγχυση υψηλής ποιότητας ιαπωνικoύ τσαγιού Matcha και του πράσινου τσαγιού των Starbuck’s. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η συγκέντρωση της γαλλικής επιγαλοκατεχίνης (EGCG) στο τσάι Matcha ήταν 137 φορές υψηλότερη από ότι σε ένα απλό τσάι σε σακουλάκι. Ακόμα και το πράσινο τσάι υψηλής ποιότητας περιέχει τρεις φορές λιγότερες κατεχίνες EGCG από το τσάι Matcha (8).

Κατεχίνες EGCG = Αντιοξειδωτικά που αναστέλλουν τη διαδικασία γήρανσης

Οι κατεχίνες είναι πολυφαινόλες που λειτουργούν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά. Εξαλείφουν αντιδραστικά είδη οξυγόνου, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων ριζών και των υπεροξειδίων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το τσάι Matcha έχει υπεροξειδωτική δράση που εξουδετερώνει την ανώμαλη δραστηριότητα αντιδραστικών ειδών οξυγόνου. Η συγκέντρωση αντιδραστικών ειδών οξυγόνου στα κύτταρα ρυθμίζεται από αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των καθαριστές ελευθέρων ριζών, της γλουταθειόνης, των τοκοφερόλων και των αντιοξειδωτικών ενζύμων. Η ανισορροπία μεταξύ των οξειδωτικών και των αντιοξειδωτικών προκαλεί ένα οξειδωτικό στρες που μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρική βλάβη ή κυτταρικό θάνατο. Υψηλό οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι καταστροφικό για τους ιστούς, μπορεί πιθανό να προκαλεί νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχαϊμερ. Συνδέεται επίσης με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.

Απώλεια βάρους

Το τσάι Matcha βοηθάει στην καύση των περίσσιων θερμίδων και μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, ακόμη και αν δεν αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Η μετα-ανάλυση των ερευνητικών ευρημάτων που δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition καταδεικνύει ότι η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού οδηγεί στην καύση 100 επιπλέον θερμίδων καθημερινά (10). Αυτό συμβαίνει επειδή οι κατεχίνες EGCG αυξάνουν την ενεργειακή δαπάνη και επιταχύνουν την καύση λίπους. Άλλες μελέτες έδειξαν ότι οι καταναλωτές πράσινου τσαγιού έχασαν κατά μέσο όρο 1,3 κιλά κατά τη διάρκεια του πειράματος των δώδεκα εβδομάδων, χωρίς να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, οι άνθρωποι που πίνουν πράσινο τσάι σε τακτική βάση έχουν, κατά μέσο όρο, χαμηλότερο BMI (Δείκτης μάζας σώματος) και μικρότερη περιφέρεια μέσης από τους μη χρήστες. Η περιφέρεια της μέσης είναι ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας της κατάστασης της υγείας μας. Υπερβολικό λίπος υποδηλώνει μεταβολικές ανωμαλίες όπως υπέρταση, υπερχοληστερολαιμία και διαβήτη.

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Sao Paolo, σε μια ομάδα παχύσαρκων γυναικών, έδειξε ότι ο εμπλουτισμός προγραμμάτων απώλειας βάρους με πράσινο τσάι φέρνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Οι γυναίκες που, εκτός από τη διατροφή και τη συνέχιση της προπόνησης, έπιναν πράσινο τσάι για οκτώ εβδομάδες, όχι μόνο έχασαν, κατά μέσο όρο, 5,8 κιλά, αλλά επίσης μείωσαν και την περιφέρεια της μέσης. Επιπλέον, μείωσαν το επίπεδο των τριγλυκεριδίων και αύξησαν τη μυϊκή μάζα σώματος και τη μυϊκή δύναμη (11). Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Penn State ανακάλυψαν παρόμοια ευρήματα σχετικά με τις κατεχίνες στο πράσινο τσάι (12). Όπως προκύπτει από μια έρευνα που διεξήχθη από τη Royal Society of Chemistry, οι επιπτώσεις της κατανάλωσης κανονικού πράσινου τσαγιού πολλαπλασιάζονται όταν πρόκειται για τσάι Matcha. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε φορά που πίνουμε ένα μπολ matcha καταναλώνουμε ολόκληρα τα φύλλα σε σκόνη και συνεπώς αφομοιώνουμε πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά και οφέλη, από ό, τι από ένα κανονικό τσάι (τόσο διαλυτά όσο και αδιάλυτα συστατικά). Το ίδιο πείραμα επιβεβαίωσε ότι το τσάι Matcha μειώνει αποτελεσματικά το επίπεδο λιποπρωτεϊνης-χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας (LDL-C).

Αναστολή διαδικασιών ανάπτυξης καρκίνου

Οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού (GTCs) αποδείχθηκαν αποτελεσματικές στην αναστολή της ανάπτυξης του καρκίνου. Μία από τις έρευνες σε αυτόν τον τομέα έδειξε ότι η συμπλήρωση της διατροφής με ημερήσια δόση 600 mg κατεχινών πράσινου τσαγιού μειώνει την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη. Μετά από 1 έτος διαγνώστηκε μόνο ένας όγκος μεταξύ των ανδρών που έλαβαν 30 GTCs (επίπτωση, περίπου 3%), ενώ εννέα καρκίνοι βρέθηκαν μεταξύ των 30 ανδρών που έλαβαν εικονικό φάρμακο (επίπτωση, 30%) (14).

Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι το EGCG αλλάζει τον μεταβολισμό των καρκινικών κυττάρων, καθώς καταστέλλει την ενεργοποίηση του ενζύμου που είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα του καρκίνου (15). Όπως υπογράμμισε ένας από τους ερευνητές – ο Wai-Nang Lee στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας του Λος Άντζελες (LA BioMed) – κατανοώντας πώς αυτό το αντικαρκινικό χαρακτηριστικό του πράσινου τσαγιού μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε μια εντελώς καινοτόμο θεραπεία για τον καρκίνο. Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Penn State διαπίστωσε ότι η κατεχίνη EGCG από πράσινο τσάι προκαλεί μερικές φορές το οξειδωτικό στρες στα καρκινικά κύτταρα του στόματος, αλλά ασκεί επίσης αντιοξειδωτική δράση σε φυσιολογικά κύτταρα (16).

Μια μελέτη βάσει πληθυσμού 75.000 γυναικών, μεσήλικων και μεγαλύτερης ηλικίας Κινέζων, έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού μειώνει τον κίνδυνο όλων των καρκίνων του πεπτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του παχέος εντέρου και του στομάχου / οισοφάγου. Όπως απέδειξαν οι μελέτες του Vanderblit Epidemiology Center, οι γυναίκες που καταναλώνουν 2-3 φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα έχουν 21% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του πεπτικού συστήματος. Όσοι έχουν καταναλώσει τσάι για 20 χρόνια έχουν 27-29% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του πεπτικού συστήματος, σε σύγκριση με γυναίκες που δεν έπιναν ποτέ τσάι τακτικά. Όλες οι γυναίκες ήταν μη καπνιστές και μη χρήστες αλκοόλ, αν και υπήρχαν κάποιες διαφορές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους, και αυτοί οι παράγοντες ελήφθησαν υπόψη κατά την ανάλυση των δεδομένων. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition (17).

Οι κατεχίνες καταπολεμούν τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Μια ιαπωνική, προοπτική μελέτη σειράς (cohort study) με βάση τον πληθυσμό, που κάλυπτε 40.000 μεσήλικες και 90.000 συμμετέχοντες, έδειξε ότι οι κατεχίνες EGCG στο τσάι matcha μπορούν να ωφελήσουν την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα. Μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό JAMA (18) και στα Annals of Epidemiology (19) δείχνουν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού σε τακτική βάση (δηλαδή λίγα φλιτζάνια την ημέρα) μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις. Όσο υψηλότερη είναι η κατανάλωση τσαγιού, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος θανάτου, ειδικά στις γυναίκες. Το πράσινο τσάι έχει αποδειχθεί ισχυρός παράγοντας στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι κατεχίνες, ειδικά οι ισχυρότερες – EGCG, έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιπηκτική δράση. Δεκατρία χρόνια μελέτες σε πάνω από 80.000 Ιάπωνες έδειξαν ότι τα άτομα που καταναλώνουν από ένα έως τέσσερα φλιτζάνια πράσινο τσάι καθημερινά έχουν 20% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σύγκριση με άτομα που δεν πίνουν καθόλου πράσινο τσάι (20). «Η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού βελτιώνει τις λειτουργίες του κυκλοφορικού συστήματος επειδή αποτρέπει την πήξη» – λέει ο Yoshihiro Kokubo, ο κύριος συγγραφέας της έκδοσης. Υποψιάζεται ότι οι κατεχίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι κατεχίνες, το κύριο συστατικό του πράσινου τσαγιού, μέσω των αντιφλεγμονωδών και αντιπηκτικών τους αποτελεσμάτων, μπορούν να αποτρέψουν μια θανατηφόρα ασθένεια – ανεύρυσμα αορτής. Τα ανευρύσματα προκαλούνται από αθηροσκληρωτικές διεργασίες, υπέρταση και γρήγορες σωματικές προσπάθειες. Ιαπωνική έρευνα έδειξε ότι οι κατεχίνες EGCG αναγεννούν την ελαστίνη, η οποία είναι η κύρια πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για την ελαστικότητα της αρτηρίας (21).

Ιαπωνική matcha και υγεία των οστών

Οι κατεχίνες EGCG στο πράσινο τσάι Μatcha διατηρούν τα οστά σε καλή κατάσταση και αποτρέπουν την οστεοπόρωση σε μεσήλικες και ηλικιωμένους. Μία από τις μελέτες έδειξε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού σε τακτική βάση, σχετίζεται με μείωση κατά 30% του κινδύνου σπασμένου οστού μεταξύ γυναικών και ανδρών ηλικίας 50 ετών και άνω. Οι συμμετέχοντες σε μια άλλη μελέτη, η οποία κάλυψε 150 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, κατανάλωσαν περίπου 500 mg εκχυλίσματος τσαγιού, κάτι που μεταφράζεται σε 1-2 φλιτζάνια ιαπωνικό τσάι matcha. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της υγείας των οστών και την υψηλότερη πυκνότητα του οστικού ιστού που κατά συνέπεια προκάλεσε μειωμένη τάση για φλεγμονές και καλύτερη μυϊκή δύναμη (22).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

1. „Acute effects of tea constituents L-theanine, caffeine, and epigallocatechin gallate on cognitive function and mood: a systematic review and meta-analysis”, Nutrition Reviews. 2014 Aug;72(8):507-22, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24946991 2. “The effects of L-theanine on alpha-band oscillatory brain activity during a visuo-spatial attention task” Brain Topogr. 2009 Jun;22(1):44-51, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18841456 3. A double-blind, placebo-controlled study evaluating the effects of caffeine and L-theanine both alone and in combination on cerebral blood flow, cognition and mood”, Psychopharmacology (Berl). 2015 Jul;232(14):2563-76, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25761837 4. “Acute effects of tea consumption on attention and mood”, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 98, Issue 6, 1 December 2013, http://ajcn.nutrition.org/content/early/2013/10/30/ajcn.113.058248.abstract 5. Green tea effects on cognition, mood and human brain function: A systematic review”, Phytomedicine. 2017 Oct 15;34:26-37, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28899506 6. “Green tea extract enhances parieto-frontal connectivity during working memory processing”, Psychopharmacology (Berl). 2014 Oct;231(19):3879-88, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24643507 7. “An intervention study on the effect of matcha tea, in drink and snack bar formats, on mood and cognitive performance”, Food Research Int. 2017 Sep;99(Pt 1):72-83, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28784536 8. “Determination of catechins in matcha green tea by micellar electrokinetic chromatography”, Journal of Chromatography A. 2003 Sep 5;1011(1-2):173-80, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14518774 9. „The Powdering Process with a Set of Ceramic Mills for Green Tea Promoted Catechin Extraction and the ROS Inhibition Effect”, “Molecules” 2016, 21(4), 474; http://www.mdpi.com/1420-3049/21/4/474 10. “Catechin- and caffeine-rich teas for control of body weight in humans”, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 98, Issue 6, 1 December 2013, https://academic.oup.com/ajcn/article/98/6/1682S/4577486 11. “The Effects of Green Tea Consumption and Resistance Training on Body Composition and Resting Metabolic Rate in Overweight or Obese Women”, Journal of Medicinal FoodVol. 16, No. 2, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23140132 12. “Epigallocatechin-3-gallate Increases the Expression of Genes Related to Fat Oxidation in the Skeletal Muscle of High Fat-Fed Mice.” “Food & Function” 2011, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3400462/ 13. “The effects of the aqueous extract and residue of Matcha on the antioxidant status and lipid and glucose levels in mice fed a high-fat diet.”. “Food & Function” 2016 Jan;7(1):294-300, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26448271 14. “Chemoprevention of human prostate cancer by oral administration of green tea catechins in volunteers with high-grade prostate intraepithelial neoplasia: a preliminary report from a one-year proof-of-principle study”, “Cancer Research” 2006; 66:1234–40, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16424063 15. “Metabolic consequences of LDHA inhibition by epigallocatechin gallate and oxamate in MIA PaCa-2 pancreatic cancer cells”, „Metabolomics”, https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11306-014-0672-8 16. “Differential prooxidative effects of the green tea polyphenol, (–)‐epigallocatechin‐3‐gallate, in normal and oral cancer cells are related to differences in sirtuin 3 signaling”, “Molecular Nutrition and Food Research”, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/mnfr.201400485 17. “Prospective cohort study of tea consumption and risk of digestive system cancers: results from the Shanghai Women’s Health Study”, “The American Journal of Clinical Nutrition”, Volume 96, Issue 5, 1 November 2012, https://academic.oup.com/ajcn/article/96/5/1056/4576999 18. “Green tea consumption and mortality due to cardiovascular disease, cancer, and all causes in Japan: the Ohsaki study”, JAMA. 2006 Sep 13;296(10):1255-65, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16968850 19.“Association of green tea consumption with mortality due to all causes and major causes of death in a Japanese population: the Japan Public Health Center-based Prospective Study (JPHC Study)”, Annals of Epidemiology” 2015 Jul;25(7):512-518.e3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25900254 20. “The Impact of Green Tea and Coffee Consumption on the Reduced Risk of Stroke Incidence in Japanese Population”, “Stroke” 2013, http://stroke.ahajournals.org/content/early/2013/03/14/STROKEAHA.111.677500 21. “Prevention of abdominal aortic aneurysm progression by oral administration of green tea polyphenol in a rat model”, “Journal of Vascular Surgery” 2016, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27473778 22. “Tea and bone health: steps forward in translational nutrition”, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 98, Issue 6, 1 December 2013, https://academic.oup.com/ajcn/article/98/6/1694S/4577502

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
0