ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ MATCHA

Το τσάι Matcha είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό 

Τα αντιοξειδωτικά είναι υπεύθυνα για την εξουδετέρωση των αρνητικών επιπτώσεων των ελευθέρων ριζών: τα μη ζευγαρωμένα άτομα οξυγόνου που κυκλοφορούν στο σώμα και προσβάλλουν υγιή μόρια, συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιακών, οφθαλμικών, εγκεφαλικών και δερματικών παθήσεων και των περισσότερων τύπων καρκίνου. Ο σχηματισμός ελεύθερων ριζών επιταχύνεται π.χ. από το χρόνιο στρες, καταναλώνοντας τροφές όπως τα τηγανητά ή τα ψητά, αλλά και από τον μολυσμένο αέρα. Τα αντιοξειδωτικά εξαλείφουν τις ελεύθερες ρίζες, αποκαθιστούν την ισορροπία του σώματος και υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα με μόνιμο τρόπο. Η επίδραση τους είναι μεγάλη, καθώς μας κάνει να αισθανόμαστε πιο υγιείς και όλες οι διαδικασίες γήρανσης επιβραδύνονται. Μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών μπορούν να βρεθούν σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά το τσάι Matcha περιέχει την υψηλότερη συγκέντρωσή τους στην κλίμακα ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity, μια μέθοδος που αναπτύχθηκε από επιστήμονες στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Γήρανσης (NIH) για τη μέτρηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας διαφορετικών τροφίμων)!

 

Μια πλούσια πηγή κατεχίνων, EGCG – 10 φλιτζάνια σε ένα μπολ

Το τσάι Matcha είναι μια πλούσια πηγή κατεχινών. Διακρίνεται από όλα τα άλλα αντιοξειδωτικά από τις συγκεκριμένες ιδιότητές του στην εξουδετέρωση της δραστηριότητας των ελεύθερων ριζών. Οι κατεχίνες μειώνουν τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, έχουν αντιβακτηριακή και αντιική δράση και μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του δέρματος από την επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία. Ένα παράγωγο της κατεχίνης που ονομάζεται EGCG, το οποίο υπάρχει στο τσάι Matcha, είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Αυτή η οργανική ένωση έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση και είναι αντιοξειδωτικό, 100 φορές ισχυρότερη από τη βιταμίνη C. Επειδή καταναλώνουμε ολόκληρα αλεσμένα φύλλα τσαγιού, όταν πίνουμε ένα φλιτζάνι τσάι Matcha είναι ισοδύναμο με 10 φλιτζάνια συνηθισμένης παρασκευής πράσινου τσαγιού σε όρους αντιοξειδωτικής περιεκτικότητας.

*EGCG: Η γαλλική επιγαλοκατεχίνη, επίσης γνωστή ως επιγαλοκατεχίνη-3-γαλλική, είναι ο εστέρας της επιγαλοκατεχίνης και του γαλλικού οξέος και είναι ένας τύπος κατεχίνης. Το EGCG – η πιο άφθονη κατεχίνη στο τσάι – είναι μια πολυφαινόλη υπό βασική έρευνα για το δυναμικό της να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία και ασθένειες.

 

 

Journal of Agriculture and Food Chemistry, Περιεκτικότητες λιπόφιλων και υδρόφυλων αντιοξειδωτικών σε κοινές τροφές.

 

Ηρεμία και χαλάρωση

Το τσάι Matcha χρησιμοποιείται από τους Κινέζους Ταοϊστές και τους Ιάπωνες Ζεν Βουδιστές μοναχούς για πάνω από 1.000 χρόνια, ως μέσο υποστήριξης της διατήρησης της ειρήνης και της διαύγειας του μυαλού κατά τη διάρκεια των πολλών ωρών διαλογισμού. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι π.χ. η L-Θεανίνη, ένα αμινοξύ συμπυκνωμένο στα φύλλα, είναι υπεύθυνο για αυτές τις νευροψυχιατρικές διεργασίες. Η L-Θεανίνη διεγείρει την εκπομπή κυμάτων άλφα στον εγκέφαλο, τα οποία επηρεάζουν τη διάθεσή μας και προκαλούν ένα αίσθημα χαλάρωσης και ηρεμίας, χωρίς να προκαλούν υπνηλία. Η L-Θεανίνη βοηθά να προκαλέσει την κατάσταση επαγρύπνησης χαλάρωσης παρόμοια με αυτήν που επιτυγχάνεται μέσω του διαλογισμού. Μια παραδοσιακή σκόνη matcha έχει τέσσερις φορές το περιεχόμενο της L-Θεανίνης (39 mg ανά μερίδα) σε σύγκριση με το πράσινο τσάι που σερβίρεται.

 

Βελτιωμένη μνήμη και συγκέντρωση

Οι διατροφολόγοι συνιστούν την L-Θεανίνη επίσης λόγω της ευεργετικής επίδρασής της στη διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων ντοπαμίνης και σεροτονίνης στο σώμα – ουσίες που είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία, τη δημιουργικότητα και την προθυμία να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της καθημερινότητας. Αυτές οι δύο οργανικές ενώσεις διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο σε πολλές διαδικασίες του νευρικού μας συστήματος, όπως ο ύπνος, η ικανότητα της κίνησης, η ικανότητα να βιώνουμε την ευχαρίστηση. Η σεροτονίνη δρα ως νευροδιαμεσολαβητής, που σημαίνει «αγγελιοφόρος» του σώματος που μεταδίδει πληροφορίες μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Το κατάλληλο επίπεδο της, μας επιτρέπει να κοιμηθούμε και να ρυθμίσουμε την αρτηριακή πίεση. Μια ανεπάρκεια σεροτονίνης οδηγεί σε καταθλιπτική διάθεση, μια μεγάλη ανεπάρκεια στην κατάθλιψη. Η ντοπαμίνη είναι ο κύριος νευροδιαβιβαστής από την ομάδα των κατεχολαμινών που εκκρίνονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η ντοπαμίνη είναι η βάση που εκκινεί της διαδικασίες που είναι υπεύθυνες για την προθυμία μας να δράσουμε, να μάθουμε και να γνωρίσουμε.

 

Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και ενισχύει την αντοχή

Οι πολεμιστές Σαμουράι έπιναν τσάι Matcha πριν από μια αποστολή ως ένα φυσικό αναζωογονητικό ποτό. Το τσάι Matcha περιέχει υψηλές ποσότητες L-Θεανίνης και άλλων θρεπτικών ουσιών που έχουν θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Το επίπεδο ενέργειας που προσφέρει, μετά την κατανάλωση ενός μόνο φλιτζανιού τσαγιού Matcha, μπορεί να παραμείνει για έξι ώρες. Παρά την περιεκτικότητα σε καφεΐνη στο τσάι Matcha, δεν υπάρχουν παρενέργειες μετά την κατανάλωση, που είναι χαρακτηριστικές για την κατάσταση μετά την κατανάλωση καφέ, όπως η υπερκινητικότητα, η υψηλή πίεση και η νευρικότητα. Η αίσθηση της εισροής ενέργειας είναι πιο σταθερή από ό, τι στην περίπτωση διέγερσης του καφέ, επειδή η καφεΐνη κατανέμεται στο αίμα σε κανονικές δόσεις. Επίσης, δεν υπάρχει κίνδυνος αίσθησης εκροής ενέργειας, για τον οποίο διαμαρτύρονται οι καταναλωτές δυνατού καφέ. 80 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης σε ένα φλιτζάνι τσαγιού Matcha είναι ισοδύναμο με 90-150 χιλιοστόγραμμα σε μια μερίδα καφέ.

 

Βοηθά στην καύση υπερβολικών θερμίδων

Το πράσινο τσάι Matcha επιταχύνει το μεταβολισμό του σώματος, προκαλώντας τέσσερις φορές ταχύτερη καύση λίπους. Σε αντίθεση με πολλές δίαιτες στην αγορά, το τσάι Matcha, ως φυσικό συμπλήρωμα διατροφής, δεν προκαλεί παρενέργειες όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό ή αυξημένη αρτηριακή πίεση.

 

Τέλεια αποτοξίνωση

Η υψηλή περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη, μια πράσινη χρωστική που δίνει το πράσινο χρώμα στα φύλλα, περιέχεται στο τσάι Matcha και καθαρίζει το σώμα μας από τοξίνες. Η ποσότητα χλωροφύλλης στα φύλλα αυξάνεται, λόγω της ειδικής μεθόδου παραγωγής που περιλαμβάνει την σκίαση των φυτών τσαγιού για τρεις εβδομάδες, πριν από τη συγκομιδή. Χάρη σε αυτό, το αυθεντικό τσάι Matcha από την Ιαπωνία έχει ένα όμορφο έντονο πράσινο χρώμα.

 

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Οι κατεχίνες που περιέχονται στο τσάι Μatcha, όχι μόνο βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, αλλά έχουν επίσης αντιβιοτικές ιδιότητες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα μέσω του αντιβακτηριακού και αντιιικού αποτελέσματός του. Ένα φλιτζάνι τσάι Μatcha παρέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών Α και C, καλίου, ασβεστίου και σιδήρου στο σώμα μας.


Σύγκριση παρασκευής Sencha 3 g σε 240 ml ζεστού νερού και 2 g matcha σε 100 ml (Pro Eco Research, Brunswick Lab., Covance Lab.)


Μειώνει το επίπεδο της κακής χοληστερόλης

Σύμφωνα με έρευνα, οι άνθρωποι που πίνουν τακτικά τσάι Matcha έχουν χαμηλότερα επίπεδα κακής χοληστερόλης LDL και υψηλότερη καλή χοληστερόλη HDL. Οι άντρες που έπιναν τσάι Matcha έδειξαν 11% χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων από εκείνους που δεν έπιναν (American Journal of Clinical Nutrition, 2011).

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
0