Παρατηρώντας τον κόσμο γύρω μας, μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα οδυνηρό συμπέρασμα, ότι δεν είμαστε πραγματικά σε θέση να συμβαδίσουμε με όλες τις αλλαγές, οι οποίες έγιναν πρόσφατα με τρελό ρυθμό. Νέες τεχνολογίες, εξαιρετικά εκλεπτυσμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα, και χημικές ουσίες που ανακαλύφθηκαν μόλις πρόσφατα (και ως εκ τούτου δεν έχουν δοκιμαστεί πλήρως και κατανοηθεί) είναι οι λύσεις, οι οποίες από τη μία πλευρά συχνά εμφανίζονται ως μια εξαιρετική επιλογή από την άλλη πλευρά, ωστόσο, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, την οποία όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Η αλλαγή του κλίματος, η διατροφή και τα θέματα υγείας που σχετίζονται με τη μόλυνση, ασθένειες του πολιτισμού, δραστικά μολυσμένο περιβάλλον – αυτές είναι μερικές από αυτές τις προκλήσεις. Υπάρχουν πολλοί τρόποι, με τους οποίους – στο σπίτι, κάνοντας μικρά, καθημερινά βήματα – μπορούμε να αγωνιστούμε για το καλύτερο μέλλον μας, αλλά και του πλανήτη μας. Ένας από αυτούς τους τρόπους θα μπορούσε σίγουρα να είναι μια απόφαση για την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων και τη στήριξη της οργανικής, βιώσιμης γεωργίας. Γιατί;
Πρώτον, είναι σημαντικό να εξηγήσουμε, τι είναι τα βιολογικά προϊόντα. Είναι τα προϊόντα, η παραγωγή των οποίων πραγματοποιήθηκε με τη χρήση μόνο φυσικών μεθόδων καλλιέργειας – δηλαδή, εντελώς απαλλαγμένη από πρακτικές GMO (Γενετικά τροποποιημένοι Οργανισμοί) ή τεχνητά λιπάσματα, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων (εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο – σε αυτήν την περίπτωση, επιτρέπεται μόνο η χρήση πιστοποιημένων, μη τοξικών ουσιών) ή οποιωνδήποτε άλλων τοξικών χημικών. Χάρη σε αυτό, οι καταναλωτές μπορούν να είναι σίγουροι για τον ευεργετικό αντίκτυπο των βιολογικών προϊόντων στην υγεία τους, καθώς είναι ένας φυσικός θησαυρός βιταμινών και μετάλλων, σε αρμονία με τη φύση και τον οργανισμό μας. Το πιο σημαντικό επιχείρημα στη συζήτηση για τη βιολογική κατανάλωση, θα ήταν σίγουρα η υγεία. Τα προϊόντα χωρίς το βιολογικό πιστοποιητικό είναι το μεγάλο άγνωστο, όσον αφορά τη χημική τους σύνθεση. Ψεκάζονται με χημικά δηλητήρια, τεχνητά γονιμοποιημένα, χημικά διατηρημένα και τροποποιημένα – αποτελούν μια πραγματική χημική βιο-βόμβα για το σώμα μας. Συχνά επαναλαμβάνεται ο μύθος, υποστηρίζοντας ότι οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά τη βιομηχανική καλλιέργεια μπορούν απλά να ξεπλυθούν από την επιφάνεια των λαχανικών και των φρούτων. Θα θέλαμε να κάνουμε τα πράγματα ξεκάθαρα – το πλύσιμο των χημικών ουσιών είναι αδύνατο, γιατί ενσωματώνονται στη δομή του ιστού του φυτού, βαθιά στον πυρήνα του προϊόντος. Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούμε ενδεχομένως από επιβλαβείς ουσίες εντός των καταναλωθέντων προϊόντων είναι η χρήση μηχανήματος οζον ή τεράστιων ποσοτήτων μαγειρικής σόδας. Ωστόσο, λόγω της τιμής και του χρόνου που απαιτείται για την άσκηση τέτοιων μεθόδων, δεν είναι πραγματικά προσβάσιμες για έναν απλό καταναλωτή. Και η μόνη άλλη εναλλακτική λύση για την αποφυγή της τοξικής επίδρασης των φυτοφαρμάκων είναι η επένδυση στην κατανάλωση βιολογικών προϊόντων.
Ίσως τώρα να αναρωτιέστε: “πώς είναι δυνατόν όλες αυτές οι χημικές ουσίες να είναι τόσο επιβλαβείς, εάν έτρωγα μη βιολογικά προϊόντα όλη μου τη ζωή και είμαι ακόμα ζωντανός και καλά;” Υπάρχει, ωστόσο, ένα ερώτημα που ίσως ξεχνάτε: οι βλαβερές συνέπειες της κατανάλωσης τέτοιων πολύ επεξεργασμένων προϊόντων μπορεί να μην είναι ορατές αμέσως. Δυστυχώς, το περιεχόμενο των εξευγενισμένων τροφίμων – φυτοφαρμάκων και διαφόρων τεχνητών λιπασμάτων – συσσωρεύεται στον οργανισμό μας. Ως αποτέλεσμα, τα αποτελέσματά του γίνονται αισθητά ακόμη και μετά από πολλά χρόνια- και είναι καταστροφικά. Η νεφρική ανεπάρκεια, οι καρκινικές αντιδράσεις ή οι καταστροφικές ηπατικές βλάβες είναι μόνο μερικές από αυτές.
Η τροποποίηση και η επεξεργασία φυτικών προϊόντων διατροφής καταστρέφει όχι μόνο τους οργανισμούς μας – αλλά επίσης θέτει σε μεγάλο κίνδυνο το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Το οικοσύστημα μας είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη δομή και κάθε οργανισμός παίζει τον ρόλο του στη βιωσιμότητά του. Η τροποποίηση ενός μόνο από τους συνδέσμους αυτής της περίπλοκης αλυσίδας οδηγεί σε αλλαγές, τις οποίες δεν μπορούμε να προβλέψουμε – και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανθρώπινη παρέμβαση στη λειτουργία του οικοσυστήματος είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Το αποτέλεσμα των ψεκασμών, των γενετικών τροποποιήσεων και της τεχνητής γονιμοποίησης είναι μόνιμες αλλαγές στο περιβάλλον και μολύνουν το έδαφος, το οποίο, ενώ μεταναστεύει με τις βροχές, μολύνει τεράστιες περιοχές. Υπό την επιρροή του, τα είδη, τα οποία αποδεικνύονται απαραίτητα για να επιβιώσουν, θα εξαφανιστούν και όλα αυτά τα περίτεχνα οικοσυστήματα αρχίζουν να καταρρέουν. Η βιολογική γεωργία και η κατανάλωση απαιτούν πραγματικά μεγαλύτερη προσπάθεια από ό,τι η μαζική παραγωγή. Οι μικρότερες, βιολογικές εκμεταλλεύσεις δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο οι τεράστιες φυτείες που αυξάνουν την παραγωγή τους με φυτοφάρμακα και τεχνητά λιπάσματα. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι ο πλανήτης μας – το σπίτι μας – αξίζει μια προσεκτική, και με σεβασμό, αξιοποίηση των πόρων του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ως παραγωγοί, διασφαλίζουμε ότι τα προϊόντα μας προέρχονται από εντελώς βιολογικές, βιώσιμες φυτείες. Τα φύλλα τσαγιού, τα οποία χρησιμοποιούμε για παραγωγή, μεγαλώνουν σε αρμονία με τη Μητέρα Φύση… και η Μητέρα Φύση επιστρέφει την εύνοια, καθιστώντας τα προϊόντα μας ιδιαίτερα υγιή, γεμάτα με βιταμίνες και γεμάτα γεύση – όπως κάνει στην περίπτωση κάθε βιολογικού προϊόντος. Σας ενθαρρύνουμε, να στραφείτε στην κατανάλωση βιολογικών προϊόντων. Για το σώμα, το μυαλό, την ψυχή αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη.
Αυτή η έκδοση δημιουργήθηκε εν όψει του τρέχοντος μήνα του “Organic September”. Οι πληροφορίες για τη βιολογική κατανάλωση και για την ίδια τη δράση βρίσκονται στον ιστότοπο του ιδρυτή της δράσης: British Soil Association.
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
0