Πολύ λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι το matcha έχει πολλά κοινά με τον πολιτισμό σαμουράι, και έτσι και με το kendō. Από τον 13ο αιώνα περίπου, οι σαμουράι χρησιμοποίησαν ένα ποτό τσαγιού matcha ως φάρμακο για βελτιωμένη συγκέντρωση και αντοχή, η οποία, μεθυσμένος πριν από μια μονομαχία, υποτίθεται ότι είχε θετικό αντίκτυπο στην έκβασή της. Επιπλέον, ένα περίπλοκο μοντέλο για την προετοιμασία και την κατανάλωση του matcha, που ονομάζεται wabi, αναπτύχθηκε για αιώνες. Αυτή η φιλοσοφία γέννησε την τελετή του τσαγιού που είναι γνωστή μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με ορισμένα ιστορικά αρχεία, οι σαμουράι θα έπιναν matcha από ένα κύπελλο κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τους, το οποίο θεωρήθηκε ένα είδος τελετουργίας για την ενίσχυση της θεϊκής βούλησης, της εμπιστοσύνης και της πίστης.

Το Kendō είναι μια ιαπωνική μορφή αθλητικής ξιφασκίας που χρησιμοποιεί ξίφη από μπαμπού. Είναι μια από τις ιαπωνικές πολεμικές τέχνες που αναφέρονται συλλογικά ως budō, οι οποίες περιλαμβάνουν κλάδους πιο αναγνωρίσιμες και δημοφιλείς, όπως aikidō, judō ή karate. Σχεδόν κανείς δεν ξέρει ότι το kendō παραμένει η πιο διαδεδομένη πολεμική τέχνη στην Ιαπωνία, ξεπερνώντας τα άλλα αθλήματα από εκατοντάδες χιλιάδες ασκούμενους.

Ο κύριος σκοπός της πρακτικής kendō είναι να διαμορφώσει το σώμα και το μυαλό και να επιτύχει την προσωπική ανάπτυξη μέσω της σωματικής άσκησης. Εξ ου και το τελικό dō, που σημαίνει «μονοπάτι» στα Ιαπωνικά. Στην Ιαπωνία το kendō θεωρείται «πολεμική τέχνη δια βίου» επειδή μπορεί να ασκηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμού, που επηρεάζει κυρίως τους επαγγελματίες αθλητές. Οι καλύτεροι επαγγελματίες είναι αυτοί που ξεκινούν αυστηρή εκπαίδευση ως παιδιά και το συνεχίζουν καθ ‘όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, κερδίζοντας συχνά κάποιο έπαθλο, ήδη ως αστυνομικοί ή δάσκαλοι. Γιατί; Το Kendō ασκείται ευρέως από τους αξιωματικούς με στολή και γι ‘αυτό οι άνθρωποι που θέλουν να πετύχουν στον αθλητισμό επιλέγουν συχνά αυτά τα επαγγέλματα. Στην Ιαπωνία είναι αδύνατο να βρεθεί ένα άτομο που δεν είχε ποτέ επαφή με το kendō, είτε στο σχολείο (όπου οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν μεταξύ kendō ή judō ως εξτρα μαθήματα), σε πανεπιστημιακά κλαμπ ή ιδιωτικά dōjō, αθλητικά κλαμπ.

Το Kendō προέρχεται απευθείας από την ξιφασκία των σαμουράι, η οποία χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Τα διαφορετικά σχολεία του είχαν αναπτυχθεί μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν και εισήχθη η απαγόρευση μεταφοράς ξιφών από σαμουράι. Στις αρχές του 17ου αιώνα προστέθηκαν σταδιακά προστατευτικά η πανοπλία και τα σπαθιά εξάσκησης, τα οποία επέτρεψαν να τα χρησιμοποιούν ως σπαθιά, σε αιματηρές μονομαχίες. Η χρήση σπαθιών εξάσκησης, αρχικά κατασκευασμένη από ξύλο και αργότερα από μπαμπού, καθώς και στερεά προστατευτικά εργαλεία που διαμορφώθηκαν σε πανοπλία σαμουράι, επέτρεψαν μια πιο δυναμική πρακτική και αρκετές φιλονικίες. Οι κανόνες εκπαίδευσης που εισήχθησαν με την πάροδο του χρόνου περιόρισαν σταδιακά την αποδεκτή περιοχή στόχου για χτυπήματα και εξάλειψαν επικίνδυνες τεχνικές που απειλούσαν την ασφάλεια των μαχητών. Αυτοί οι κανόνες που εισήχθησαν στο παρελθόν έθεσαν τα θεμέλια για αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως kendō.

Μέχρι σήμερα το kendō εκτιμάται όχι μόνο λόγω της ιστορίας και της εκπαιδευτικής του αξίας, αλλά και για τον χαρακτήρα του χωρίς τραυματισμούς και τους σαφείς κανόνες μάχης. Σε kendō επιθέσεις επιτρέπονται χτυπήματα μόνο σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος του αντιπάλου, που καλύπτεται από προστατευτικό εξοπλισμό, δηλαδή χτυπήματα στο κεφάλι, τους βραχίονες και τον κορμό και ωθήσεις στο λαιμό. Για να είναι έγκυρη μια επίθεση (ippon), πρέπει να πληροί ορισμένα κριτήρια. Είναι μέρος της έννοιας ki-ken-tai-ichi, που σημαίνει «η ενότητα του νου, του σπαθιού και του σώματος», σύμφωνα με την οποία πρέπει να γίνει χτύπημα με ένα συγκεκριμένο μέρος του σπαθιού και με τη σωστή δύναμη, κίνηση του σώματος και μια συνοδευτική κραυγή. Επιπλέον, μετά από μια ενέργεια, ο αγωνιζόμενος πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση και έτοιμος για περαιτέρω μάχη. Μόνο τότε μπορεί μια επίθεση να θεωρηθεί αποτελεσματική. Οι τυχαίες επιθέσεις δεν θεωρούνται έγκυρες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στο kendō είναι σημαντικό να αγωνιζόμαστε για την τελειότητα μέσω εξαντλητικής προπόνησης και επίπονης επανάληψης ασκήσεων με στόχο τη διόρθωση ακόμη και των μικρότερων λαθών. Η πειθαρχία, η αντοχή και η προσπάθεια που τίθενται στη διαδικασία συμβάλλουν στην προσωπική ανάπτυξη και στη βελτίωση της εσωτερικής δύναμης των ασκούμενων.

Σήμερα το kendō είναι ένα άθλημα που ασκείται ευρέως σε όλες τις ηπείρους, υπό την εποπτεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Kendō και των σχετικών ηπειρωτικών ομοσπονδιών. Στην πατρίδα της, την Ιαπωνία, υπάρχουν περίπου 2 εκατομμύρια ασκούμενοι. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν περίπου 5 εκατομμύρια ασκούμενοι kendō. Χάρη στη μεγάλη δημοτικότητα του ιαπωνικού πολιτισμού και της ποπ κουλτούρας, ο αριθμός των λάτρεις του kendō αυξάνεται κάθε χρόνο. Το Kendō είναι εξαιρετικά δημοφιλές σε όλο τον κόσμο λόγω της πλούσιας ιστορίας και της παιδαγωγικής του αξίας. Λόγω της αυξανόμενης δημοτικότητας του ιαπωνικού πολιτισμού, το kendō γίνεται όλο και πιο δημοφιλές επίσης. Τώρα μπορούμε να περιμένουμε μόνο και να δούμε αν ο αριθμός των ενθουσιωδών θα είναι υψηλότερος από ό, τι άλλες πολεμικές τέχνες budō.

Η Moya Matcha συνεργάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Γυναικών Kendo στις 15 Φεβρουαρίου στη Βαρσοβία. Το άρθρο γράφτηκε σε συνεργασία με την Πολωνική Ομοσπονδία Kendo, που ήταν και η διοργανώτρια του τουρνουά.

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
0